Rondje Roosendaal & proeftuinen
VRAAG | Integrale visie voor Roosendaal
Urban Synergy is gevraagd om mee te werken aan een ontwikkelplan voor Rondje Roosendaal. Het ontwikkelplan is het antwoord op de vraag hoe diverse ontwikkelingen en thema’s samenkomen in Roosendaal en geeft inzicht in wat de eerste stappen kunnen zijn met behulp van proeftuinen. Met het ontwikkelplan wordt de uitstraling en imago van Roosendaal aangepakt en de stad toekomstbestendig gemaakt.
Rondje Roosendaal omvat: cultuurkwartier, kern winkelkwartier, historische buurten, Spoorstraatzone, Stadsoevers en Vlietpark, Laan van Brabant en Laan van Limburg.
Categorieën:
Stedenbouw, Visie & Strategie, Participatie
Waar:
Roosendaal, Noord-Brabant (NL)
Opdrachtgever:
Gemeente Roosendaal
In samenwerking met:
Gemeente Roosendaal
Provincie Noord-Brabant
Team:
Dirk Verhagen
Inge van der Ploeg
Roos Jeronimus
Floor den Ouden
Manon Omon
WAAROM | Toekomstbestendige binnenstad
Roosendaal is volop in ontwikkeling! Het nieuwe gemeentebestuur heeft de ambitie vastgelegd te willen groeien naar een 100.000+ gemeente en vooruitlopend hierop alvast het benodigde voorzieningenniveau te willen realiseren. Dit is vastgelegd in het Collegeprogramma ‘’Zij-aan-Zij’’. Samen met het actualiseren van het initiatief ‘Roosendaal gezonde stad’ hoopte de gemeente Roosendaal een boost te geven.
De ambitie betekent dat er op diverse plekken in de stad wordt gewerkt of ontwikkelingen voorbereid om recente opgaven aan te pakken als: toename leegstand winkels, klimaatveranderingen en hoge woningbehoefte. Visie en ambitie is ook om Roosendaal een aantrekkelijke stad te maken waar mensen graag komen en (ver)blijven.
Het ontwikkelplan Rondje Roosendaal omvat al deze thema’s, visies en ambities en is gebaseerd op de al eerder vastgelegde programma’s.
HOE | Vier principes
In het ontwikkelplan voor Rondje Roosendaal worden bestaande waarden zichtbaar gemaakt, versterkt en aan elkaar verbonden. Het biedt houvast om toekomstige ontwikkelingen, herontwikkeling en nieuwbouw in samenhang te ontwikkelen met een toegevoegde waarde voor de stad. Ontwikkelingen waardoor huidige bewoners nog meer trots zijn op hun stad en er met plezier wonen, en nieuwkomers worden geïnspireerd om hier te gaan wonen, werken of recreëren.
Vier principes liggen hier aan ten grondslag. Deze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en bepalen gezamenlijk de koers voor het Rondje Roosendaal en de toekomstige ontwikkelingen die hierin plaatsvinden.
De principes (1) cultuur, erfgoed en DNA vertellen het verhaal en (2) natuur in de stad verbindt zijn belangrijke identiteitsdragers voor de stad. (3) Gebied specifiek programma gaat over een nieuw en aantrekkelijk programma in belangrijke (her)ontwikkelgebieden zoals Stadsoevers/Vlietpark, Spoorstraat-zone, de binnenstad en Laan van Brabant. (4) Vijf minuten stad, zorgt voor een inclusieve stad waarin iedereen mee kan doen. Ruimtelijke strategie en mobiliteit worden met elkaar verweven.
WAT | Ontwikkelplan Rondje Roosendaal
Gemeente en provincie hebben gezamenlijk verkend hoe tot een integraal Ontwikkelplan te komen voor de transformatie van het gebied Rondje Roosendaal. Het Ontwikkelplan geeft richting aan het vervolgtraject, voorziet in een ontwikkelstrategie en uitvoeringsagenda en dient als kader voor particuliere initiatieven. Provincie en gemeente voeren onderzoeken uit op het gebied van integrale gebiedsontwikkeling, mobiliteit en vergroening.
Het resultaat is een ontwikkelplan Rondje Roosendaal dat op inspirerende wijze richting geeft aan de ontwikkelingen binnen dit gebied. En een integrale visie, niet alleen gericht op woningbouw maar op diverse functies. Doel om de leefbaarheid van dit gebied te verbeteren en verbindingen met de omgeving te versterken. Een complementaire stad. Met oog op realisatie: een haalbaar en realistisch einddoel, zoals beschreven in het uitvoeringsprogramma R.O.O.S..
Dit ontwikkelplan is tevens tot stand gekomen met participatie van bewoners en ondernemers in de binnenstad.
VERVOLG | Afwegen en visie vormen
De ambitie bestaat om het Rondje Roosendaal als ontwikkelplan vast te stellen. Het ontwikkelplan biedt heldere ruimtelijke kaders voor de ontwikkeling van het Rondje Roosendaal, biedt zekerheden voor potentiële investeerders en nodigt marktpartijen tot ontwikkelingen in het Rondje Roosendaal. Dit ontwikkelplan is een eerste stap;
Het blijft niet bij een plan, het wordt ook uitgevoerd. Bij dit ontwikkelplan is een uitvoeringsplan opgenomen: R.O.O.S., een ontwikkelprogramma. Met concrete projecten maar ook nadere studies zoals gebiedsvisies of keuzes in mobiliteit- en parkeersystemen. Het ontwikkelplan geeft richting maar is niet in beton gegoten. Maatwerk binnen kaders moet altijd mogelijk kunnen zijn. Periodiek zal gekeken worden hoe het staat met de uitvoering en of aanpassingen nodig zijn.
Enkele van de projecten en studies worden getest aan de hand van tijdelijke proeftuinen. Een voorbeeld is een proeftuin bij het Stationsplein, waar een groener, veiliger en klimaatadaptief plein wordt getest. Met behulp van boombakken wordt het plein minder stenig en roze stippen geven op de rijweg aan dat er op de snelheid gelet moet worden.
Uitvoeren doet de gemeente niet alleen. Waar het vorige binnenstadsplan gebaseerd is op de markt moet het doen, geeft dit plan richting en sturing aan de gewenste ontwikkeling. Bij de uitvoering zelf zoekt de gemeente actief de samenleving op. Ze blijven actief in gesprek met ondernemers/bedrijven/pandeigenaren/bewoners etc.