Klimaatadaptieve woonwijk
VRAAG | maak een klimaatadaptief ontwerp voor het versterken van sociale cohesie in het Immanuelhof
Urban Synergy is gevraagd een ontwerp te maken voor de woonwijk Immanuelhof in Hoeksche Waard. De opdracht is om te verkennen hoe het gebied samen met de toekomstige bewoners klimaatadaptief ingericht kan worden, waarbij de inrichting uitnodigt om hier te verblijven en elkaar te ontmoeten. Een belangrijke vraag hierbij is hoe bewoners een rol kunnen spelen in het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke openbare ruimte en binnentuin.
Categorieën:
Stedenbouw, Klimaat, Participatie
Waar:
Hoeksche Waard (NL)
Opdrachtgever:
HW Wonen
Team:
Dirk Verhagen
Inge van der Ploeg
i.s.m. Gemeente Hoeksche Waard
WAAROM | een bijdrage leveren aan,prettig en klimaatbestendige wonen
Woningcorporatie HW Wonen is in samenwerking met de gemeente Hoeksche Waard een pilot gestart om de eerste duurzame en volledig klimaatbestendige woonwijk in deze gemeente te realiseren, zowel voor als met de toekomstige bewoners. Urban Synergy stond uiteraard enthousiast klaar om hieraan bij te dragen. Klimaatadaptatie is een belangrijke maatschappelijke opgave en heeft een ruimtelijke impact.
Er zijn veel verschillende partijen die een belang hebben bij de inrichting of het beheer van de openbare ruimte. Daarom is het zeer nuttig om vroegtijdig in het proces met alle betrokkenen in gesprek te gaan. Vanuit ons ontwerpbureau hebben we deze opgave integraal benaderd.
HOE | werken aan een mooier woonmilieu in drie stappen
Urban Synergy heeft gekeken naar hoe de openbare ruimte zo vormgegeven kan worden dat deze toekomstige bewoners uitdaagt om samen te werken en elkaar te ontmoeten. We hebben het ontwerptraject onderverdeeld in drie stappen. Deze onderdelen hebben we met een open blik verkend.
- Hoe kan de openbare ruimte klimaatadaptief en ‘selfsupporting’ worden ingericht, door middel van het afkoppelen van regenwater van het riool en het tijdelijk vasthouden van hemelwater in het plangebied?
- Hoe kan de inrichting van de openbare ruimte, met name een gemeenschappelijke groenstrook centraal in het gebied, de sociale cohesie in de wijk versterken?
- Hoe kunnen bewoners geactiveerd en geënthousiasmeerd worden om hun tuin of groenstrook duurzamer, groener en biodiverser in te richten?
WAT | een aantrekkelijk resultaat en betrokken bewoners
Bewoners voelen zich gehoord en betrokken en hebben zich de gemeenschappelijke binnentuin eigen gemaakt. Middels een online klimaatmarkt werden ze ingelicht over het ontwerp, klimaatadaptieve ingrepen en beheer en onderhoud van het gebied. Om de biodiversiteit te verhogen konden ze kiezen uit diverse cadeau’s voor de tuin zoals een nestkast, planten of een regenton.
Op de overgang van de voortuin naar het trottoir zorgt een brede infiltratiestrook nu voor de opvang en het tijdelijk vasthouden van het regenwater. De regenpijp is hier losgekoppeld van het riool, waardoor het water via een open goot naar de infiltratiestrook gaat.
De wadi in de binnentuin zorgt voor het tijdelijk vasthouden van hemelwater in dit gebied.
De groenstrook bevat bloeiende en groenblijvende beplanting. Deze is bestendig tegen extreme droge en natte periodes in het jaar.
Elkaar ontmoeten en interactie staan hier centraal. In overleg met bewoners is een keuze gemaakt voor onder andere speel- en zitelementen. Een combinatie van een bloemrijke inrichting en stapstenen in de wadi zorgt voor aantrekkelijke speelnatuur voor kinderen jaarrond.
IN HET KORT | Immanuelhof
24 sociale huurwoningen
- Hemelwater daken is losgekoppeld van het riool.
- Groen en bloemrijk ingerichte infiltratiestroken in voortuinen.
- Centrale wadi in gemeenschappelijke binnentuin.
- Opvang en tijdelijk bufferen hemelwater in krattensystemen onder bestrating achterpaden.
- Waterbergende fundering onder parkeerplaatsen.