Zonneweg A7
VRAAG | Visie op zonne-energie langs de A7
De vraag vanuit Rijkswaterstaat was om uit te zoeken wat de opwekpotentie is van zonne-energie langs de A7 tussen Purmerend Zuid en Den Oever in een integraal landschappelijk ontwerp. Een opdracht voor Urban Synergy en Witteveen+Bos voor het onderzoeken van de mogelijkheden op het Rijkswaterstaatareaal, met als uitgangspunt de huidige stand van de techniek en de kernwaarden van het omliggende landschap.
Categorieën:
Stedenbouw, Landschap, Energietransitie
Waar:
A7 tussen Purmerend Zuid en Den Oever
Opdrachtgever:
Rijkswaterstaat
Team:
Laura de Bonth
Dirk Verhagen
Jolanda de Jong
Witteveen+Bos
WAAROM | Energieneutraal 2030
Rijkswaterstaat heeft de ambitie om in 2030 energieneutraal te worden door het aanbrengen van duurzame energieproductie op haar areaal. Hierbij wil zij gebruik maken van opwek door derden.
Met het maken van de studie ‘Zonneweg A7’ krijgt RWS handvaten voor het op de markt zetten van haar gebieden voor de opwek van zonne-energie.
HOE | Landschapsanalyse, technische analyse en werkateliers
In deze opdracht is onderzocht welke opwekpotentie er op RWS areaal ligt nabij de A7 tussen Purmerend Zuid en Den Oever, waarbij de kernwaarden van het omliggende landschap leidend zijn. Daarom is een zorgvuldige analyse gemaakt van de snelweg in relatie tot de aangrenzende landschappen. De uitkomsten hiervan zijn afgezet tegen GIS data en (technische) uitgangspunten op het gebied van ecologie, water en schaduwwerking.
Het ruimtelijk portfolio ‘ Zon langs snelwegen’ is hier te downloaden
In werkateliers met Rijkswaterstaat, gemeenten en projectpartners zijn meerdere modellen beoordeeld op verschillende aspecten. Daarbij zijn ook de kansen geïnventariseerd die een ‘Zonneweg A7’ mogelijk kunnen maken of versterken.
WAT | Ontwerpprincipes, knoop-paspoorten en meekoppelkansen
‘Zonneweg A7’ is een overzichtelijk en inspirerend onderzoek met heldere principe plattegronden, principetekeningen en 3D-visualisaties. Op het onderzochte traject hebben de knopen (verkeerskundige aansluitingen) waar de rijksweg met het lokale landschap verbonden is, de grootste potentie. Per knooppunt is dan ook een zogenaamd knoop-paspoort opgesteld, waarin type knoop en opstelling zonnepanelen worden benoemd in relatie tot het type landschap en de lokale kwaliteiten, aangevuld met voor iedere knoop een concept ontwerp, inzicht in de meekoppelkansen en een factsheet van de businesscase.
Deze knoop-paspoorten geven inzicht in het landschappelijk ontwerp inclusief de kosten, opbrengsten en terugverdientijd van die inpassing.
Met de projectpartners zijn meekoppelkansen geformuleerd waarin de omgeving kan aanhaken en koppelingen gezocht worden met andere maatschappelijke opgaven. Dit omdat het creëren van draagvlak van groot belang is voor een succesvolle inpassing van duurzame energie in het landschap. Zonneweg A7 kan een groter verhaal worden zodra de inpassing van zonne-energie op RWS-areaal gaat werken als vliegwiel voor mensen in de omgeving.
IN HET KORT | Zonneweg A7
- 4 unieke landschapsensembles
- 14 knoop-paspoorten
- Maximale ruimte voor opwekken duurzame energie