Herinrichting Reyeroord Noord

Vraag | Toekomstbestendige openbare ruimte
Het maken van een schetsontwerp voor de openbare ruimte van Reyeroord noord, op basis van de wensen van bewoners, rekening houdend met de ondergrondse infrastructuur en met het oog op de toekomst.
Categorieën:
Landschap, klimaatadaptatie
Waar:
Rotterdam
Opdrachtgever:
Gemeente Rotterdam
Team:

Waarom | Verduurzaming, rioolvervanging en stadswarmte
In de wijk Reyeroord is de riolering in bijna iedere straat aan vervanging toe. De gemeente heeft deze opgave opgepakt en koppelt de vervanging aan kansen voor het verduurzamen van de wijk, opwaardering van de digitalisering en het klimaatbestendig maken van de wijk. Daarnaast wordt ook stadswarmte gerealiseerd.
Reyeroord is aangewezen als voorbeeldwijk voor de toekomst. Het is dé wijk waar allerlei nieuwe uitvindingen uitgeprobeerd en getest worden. Hiervoor zijn verschillende pilot projecten uitgevoerd zoals het Park van Morgen met een aangepaste natuurlijke vormgeving voor meer biodiversiteit en verlichting op fotosynthese, het Hart van Reyeroord waar een nieuwe waterstructuur en wadi is gecreëerd voor een grotere waterbergingscapaciteit en een buurtpoel met pluktuin die samen met de buurt is ontworpen en door bewoners wordt beheerd.

Hoe | Benutten meekoppelkansen verblijfskwaliteit en klimaatadaptatie
Er is een analyse gemaakt van de wijk, zowel ruimtelijk als programmatisch. Via een online platform hebben bewoners en stakeholders hun wensen voor de buurt kunnen uiten. Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn het parkeren en ruimte voor waterberging.
Met deze input is er een nieuw ontwerp voor de openbare ruime gemaakt, passend binnen de ruimtelijke kaders van het originele stempel en strokenbouw ontwerp, waarbij licht, lucht en ruimte nog steeds centraal staan. Hierbij zijn zoveel mogelijk meekoppelkansen benut waaronder het verbeteren van de verblijfskwaliteit en het klimaatadaptatief maken van de openbare ruimte.
Wat | Een centrale wadi als verblijfsplek en meer groen in de straat
De groenstrook in het hart van de buurt is geactiveerd in combinatie met waterberging door een centrale wadi toe te voegen met spelaanleiding, wandelpad en zitmogelijkheden. Nieuwe bloemrijke beplanting en meer groen in de straten zorgt voor een verbeterde biodiversiteit, minder hittestress en vergroot de verblijfskwaliteit.
Hiermee ontstaat een toekomst- en klimaatbestendige openbare ruimte en een prettige bruikbare leefomgeving. Het nieuwe ontwerp is voorgelegd aan bewoners en wordt samen met hen verder aangescherpt.