DriehoeksPARK
VRAAG | Driehoeksplein als positieve ontwikkeling
De afgelopen jaren hebben de wijken Bospolder en Tussendijken (BoTu) op verschillende vlakken een positieve ontwikkeling doorgemaakt. De binding met de buurt is een kracht van deze wijk; bewoners voelen zich verbonden, zijn betrokken en zetten zich in voor de wijk. De vele sociale netwerken, strategische ligging in de stad en kleinschalige initiatieven dragen hier aan bij. De Gemeente Rotterdam heeft samen met de bewoners en ondernemers de ambitie om van BoTu een veerkrachtige wijk te maken. De herinrichting van het Driehoeksplein is onderdeel daarvan.
Aan het begin van 2021 kreeg Urban Synergy de vraag om, samen met een gemotiveerde klankbordgroep, een eerste stap te zetten en te komen tot een breedgedragen schetsontwerp voor het Driehoeksplein. In de loop van de tijd is Urban Synergy verantwoordelijk geweest voor de SO, VO en DO van het Driehoeksplein.
Categorieën:
Klimaatadaptatie, Participatie, landschap
Waar:
Rotterdam
Opdrachtgever:
Gemeente Rotterdam
Team:
Dirk Verhagen
Inge van der Ploeg
Jessica Stoop
In samenwerking met:
Valentijnschool, klankbordgroep en buurtbewoners
WAAROM | Een nodige opknapbeurt
De inrichting van het Driehoeksplein was sterk verouderd. Het plein bestond voor een groot gedeelte uit asfalt, had weinig speelelementen en de beplanting was minimaal of gebruikt als vuilnisbak. Kortom het plein was niet toekomst- en klimaatbestendig en droeg het niet bij aan het veerkrachtig maken van de wijk.
Door goed te luisteren en samen te werken met bewoners en het ontwerp aan te laten sluiten op diverse ideeën en ambities van omwonenden, school- en buurtkinderen, ondernemers en verenigingen kon de binding van de buurtbewoners met de wijk versterkt worden.
HOE | Gedragen plein door de hup van omwonenden
In het begin van het project is een klankbordgroep opgezet om alle wensen voor de herinrichting op te halen. De groep bestond uit een aantal betrokken omwonenden, directeuren van de Valentijnschool en buurtbewoners die betrokken zijn bij een lokale organisatie. Periodiek is de groep bij elkaar gekomen voor overleg en afstemming over o.a. opzet van de participatie en voor input op de ontwerpvoorstellen. Vanuit de gemeente zijn er wekelijkse overleggen geweest om de belangrijkste uitgangspunten vanuit beleid, overige ambities en ideeën opgehaald en uitgewisseld. Er zijn gesprekken gehouden met jongeren van Thuis Op Straat (TOS), betrokken moeders uit de buurt en directeuren van de Valentijnschool.
Daarnaast zijn er op het plein diverse momenten georganiseerd waarbij omwonenden konden reageren op de ontwerpen. Tijdens een van de eerste bijeenkomst zijn de aandachtspunten en wensen van omwonenden en kinderen uit de buurt opgehaald. Het gaf waardevolle inzichten in de waardering, betekenisverlening en alledaags gebruik van het plein.
In de daarop volgende bijeenkomsten zijn ontwerpvoorstellen en referenties van o.a. speel- en zitelementen op posterpanelen en via VR-brillen getoond. Kinderen uit de buurt en van de Valentijnschool kregen de mogelijkheid om ‘hun Driehoeksplein’ te knutselen en te tekenen. Tijdens de bijeenkomsten heeft de klankbordgroep geholpen met de organisatie en het ophalen van meningen. De feestelijke aankleding gebeurde door Circus Rotjeknor, een ijscoman, lokale DJ, betrokken moeders die bereid waren hapjes te maken en natuurlijk de kinderen en bewoners uit de buurt.
De rijke ideeën en voorkeuren zijn vertaald in een voorkeursontwerp en later in een definitief ontwerp. Op maandag 8 juli 2024 was de feestelijke opening door oud-burgemeester Aboutaleb en werd het Driehoeksplein officieel omgedoopt tot DriehoeksPARK.
WAT | Een duurzaam park voor iedereen
Het resultaat van maanden participeren en ontwerpen is het nieuwe DriehoeksPark. Een park is ontworpen voor diverse leeftijdsgroepen door slimme zonering en uitgekozen speelelementen als een multisportveld, sprokkelpad en een centrale speelplek. Het multisportveld is, door toevoeging van een watersysteem onder het veld, samen met de toevoeging van 2.500m2 groen een klimaatadaptief onderdeel van het park. De toevoeging van het vele groen zorgt voor een verkoelend effect in de zomer en geeft het park een groene border waardoor het sprokkelpad loopt. 25 nieuwe diverse bomen, groenblijvende en vooral bloemrijke beplanting geven het park een nieuwe uitstraling.
Verdeeld over het plein zijn zit-elementen toegevoegd zodat ouders hun spelende kinderen in de gaten kunnen houden en elkaar kunnen ontmoeten. In het ontwerp wordt er zoveel mogelijk gezorgd dat kinderen niet ongecontroleerd de straat kunnen overschieten door het muurtje om het plein en de groene borders.
In het pleinontwerp laten we voldoende ruimte, zodat mensen zich het plein eigen kunnen maken. Zo kan er op het multisportveld kleinschalige evenementen gehouden worden en dienen centrale zitranden ook als buiten leslokaal.
IN HET KORT | Driehoekspark
- Totaal oppervlak
- 2000 m2 extra groen
- 26 bomen toegevoegd
- Ondergrondse waterberging
- Ruimte voor sport, spel en ontmoeten