Bedrijventerrein van de toekomst
VRAAG | Werklandschap van de toekomst
De gemeente Dronten heeft Urban Synergy gevraagd om, vooruitlopend op de omgevingsvisie, de toekomstige opgave voor haar bedrijventerreinen te verkennen. Het is een globale strategische verkenning naar hoe en op welke manier de huidige bedrijventerreinen, bedrijven en ondernemers zich in de toekomst kunnen ontwikkelen. Het gaat niet alleen om de bedrijven zelf maar ook hoe de terreinen bij kunnen dragen aan landschap, biodiversiteit, waterberging en andere opgaven in Dronten zoals bijvoorbeeld wonen. De vraag die hierbij centraal staat is:
“Wat is de betekenis van bedrijventerreinen voor Dronten en omgeving, nu en in de toekomst?”
Categorieën:
Stedenbouw, Landschap, Visie & Strategie
Waar:
Dronten, Flevoland (NL)
Opdrachtgever:
Gemeente Dronten
Team:
WAAROM | Toekomstbestendig en biodivers
De laatste beschikbare kavels op bedrijventerrein Poort van Dronten worden langzaamaan ingevuld. Het huidige toetsingskader, het beeldkwaliteitsplan uit 2010, is op het gebied van toekomstbestendigheid en integraliteit inmiddels achterhaald. Oudere bedrijventerreinen rondom het station zijn aan het transformeren naar woonwerkgebieden.
De gemeente wil groeien in inwoneraantal waar mogelijk ook een groei van de lokale bedrijvigheid en ondernemerschap aan gekoppeld is. Daarnaast neemt de roep in de agrarische gemeente om het herstellen van de biodiversiteit toe. Dronten werkt aan het opstellen van een omgevingsvisie waarin deze thema’s samenkomen.
HOE | Strategische verkenning
Door middel van een beknopte analyse is de betekenis van de huidige bedrijventerreinen voor Dronten en omgeving globaal in beeld gebracht. Hierbij is ingegaan op de ruimtelijke ligging, bereikbaarheid, programma en de terreininrichting. Uit deze analyse komen 4 conclusies naar voren:
Ruimtelijke ligging: Bedrijventerreinen hebben zich in de landschapsstructuur van Flevoland gevoegd als losliggende eenheden dichtbij de kernen. Uitbreiding van de terreinen, in het licht van de sterke landschapsstructuur, kan bijdragen aan het verhogen van de ruimtelijke kwaliteit.
Bereikbaarheid: Bedrijventerreinen zijn lokaal goed ontsloten. De huidige scheiding van functies is prettig om overlast te voorkomen, maar zorgt ook voor minder verbondenheid in en tussen de gebieden.
Programma: Er is een grote verscheidenheid aan bedrijven in Dronten waarbij dezelfde type bedrijven vaak bij elkaar liggen. Door de jaren heen lijkt er een verschuiving te zijn van lokale naar niet-plaatsgebonden bedrijven.
Terreininrichting: De terreinen zijn voornamelijk functioneel ingericht voor bedrijvigheid. Hierbij biedt de landschappelijke onderlegger van vaarten, tochten en groenstructuren potentie voor verrijking van de inrichting.
Naast de analyse is er gekeken naar het beleid en de trends met betrekking tot de huidige bedrijventerreinen. Richting de toekomst is er vraag naar meervoudig en toekomstbestendig ruimtegebruik met aandacht voor biodiversiteit.
WAT | Drie denkrichtingen
Op basis van de beknopte analyse van de huidige situatie in combinatie met onderzoek naar beleid en trends van bedrijventerreinen zijn er drie denkrichtingen geschetst. Met deze denkrichtingen worden mogelijke ontwikkelrichtingen van de bedrijventerreinen verkend, zodat deze van (grotere) betekenis kunnen zijn voor Dronten en Drontenaren.
In de denkrichting ‘Groenblauw’ staat het benutten van de potentie van de landschappelijke onderlegger centraal. Inrichting van groene en blauwe structuren als robuust raamwerk met behoud of versterking van het functioneel ingerichte bedrijventerrein/werklandschap erbinnen. Het raamwerk biedt mogelijkheid voor het toevoegen van natuurwaarde en verblijfswaarde voor werknemers, inwoners en recreanten.
De denkrichting ‘Flexibiliteit’ focust op het transformeren van relatief monofunctionele bedrijventerreinen naar gebieden waar gewoond en gewerkt kan worden. Op basis van de aanwezige kwaliteiten van het onderliggende landschap en de directe omgeving wordt gestuurd op een differentiatie van multifunctionele terreinen voor wonen met werken, en monofunctionele terreinen voor bedrijvigheid.
In de derde denkrichting ‘Samen’ staat de uitwisseling tussen bedrijven onderling én met anderen centraal. Profilering van bedrijventerreinen en samenwerking speelt een belangrijke rol. De uitwisseling kan plaatsvinden op diverse schaalniveaus en kan uiteenlopen van uitwisseling van energie, (rest)producten en warmte, tot kennis, werknemers, experimenteerruimtes, etcetera.
VERVOLG | Afwegen en visie vormen
De workshop met gebiedspartijen toonde het belang van het betrekken van diverse stakeholders in het nadenken over de (veranderende) betekenis van bedrijventerreinen. Vanuit verschillende perspectieven liggen er kansen om de betekenis van bedrijventerreinen te vergroten voor de ondernemers zelf, en nieuwe betekenis toe te voegen voor omwonenden en de dorpskernen.
Met deze verkenning ligt er een stevige basis om de diepte in te kunnen gaan over de denkrichtingen. Door middel van ontwerpend onderzoek kunnen verschillende scenario’s uitgedacht worden, zowel ruimtelijk, programmatisch als functioneel. Daarin kan verkend worden wat er nu moet gebeuren om ambities in de toekomst mogelijk te maken. Dat kan helpen om afwegingen te kunnen maken en een visie te vormen.