De Hillehof Rotterdam
VRAAG | van scholencomplex naar woongebouw
De HilleHof is een voormalige scholencomplex aan de rand van tuindorp Vreewijk. In het monumentale pand worden 72 huurwoningen gerealiseerd rondom een gemeenschappelijk binnenhof. Fullhouse Vastgoed vroeg Urban Synergy een ontwerp te maken voor de buitenruimte.
Categorieën:
Landschap
Klimaatadaptatie
Waar:
Opdrachtgever:
Team:
WAAROM | een buitenruimte voor een levendige gemeenschap
De transformatie van school- naar woongebouw stelt andere eisen aan de buitenruimte. Naast een prettige en groene leefomgeving, zijn private en semi-private buitenruimtes nodig, nieuwe ontmoetingsruimtes, parkeerplaatsen en fietsenstallingen.
In de buitenruimte rondom het gebouw wordt ontmoeting tussen de verschillende gebruikers gecombineerd met het behoud van privacy. Met de functieverandering van het gebouw draagt de ontwikkeling bij aan de wens van de gemeente Rotterdam om meer daadkrachtige doelgroepen te laten instromen in de wijk.
HOE | collectief woonhof in tuindorp stijl
Het huidige HilleHof is een ontoegankelijke stenige binnenplaats. Een vergroend en opengesteld hof is echter een waardevolle schakel in het groene netwerk van tuindorp Vreewijk. In het Masterplan Vreewijk worden de binnenhoven omschreven als Vreewijk’s “verborgen schatten”. Het waren in de ogen van de stichters “semi-openbaar plekken met kijkgroen waarvan tijdens een wandeling genoten moest kunnen worden”.
De stenige binnenplaats van de oude school verandert in een hof voor collectief gebruik. De traditionele binnenhoven in Vreewijk worden gekenmerkt door een centraal grasveld met clusters vaste planten en heesters, omringd door de hagen langs private achtertuinen. In het ontwerp voor de HilleHof is hetzelfde principe terug te zien.
Rondom een centraal grasveld bevindt zich een pad met een rand van beplanting. Daarachter ligt een gedeelde stoepzone. Hieraan liggen de entrees naar de beneden- en bovenwoningen en naar de gemeenschappelijke trappenhuizen op de hoeken. In de stoepzone geeft een bestratingspatroon van hergebruikte betontegels aan waar bewoners zelf een bankje kunnen neerzetten. Het centrale veld wordt gebruikt voor ontmoeting, spelen en barbecueën. Lage heuvels met bloeiende vaste planten en heesters maken van het veld een fijne en intieme verblijfsplek. Stapelstenen muurtjes van hergebruikte betontegels met houten toplaag en geïntegreerde insectenhotels bieden een plek om uit te rusten.
HOE | private tuinen en parkeren aan de straat
De woningen hebben met hagen omzoomde private terrassen aan de straat, passend bij het karakteristieke straatbeeld van Vreewijk. Parkeerplaatsen zijn ingepast aan de westzijde van het gebouw. De vakken zijn afgewisseld met plantvakken met hoge grassen en bomen om de auto’s aan het zicht te onttrekken. Een mix van gras- en gewone klinkers zorgt voor zoveel mogelijk natuurlijke infiltratie van het regenwater.
Langs de private terrassen is een groenstrook met bloemrijk grasland en bomen ingepast als overgang naar het parkeren. Aan de westzijde liggen ook een kleine natuurspeelplek met klimstammen en zitstronken een een overdekte fietsenstalling.