Spring naar content

De Hillehof Rotterdam

220511_impressie binnenhof1

VRAAG | van scholencomplex naar woongebouw

De HilleHof is een voormalige scholencomplex aan de rand van tuindorp Vreewijk. In het monumentale pand worden 72 huurwoningen gerealiseerd rondom een gemeenschappelijk binnenhof. Fullhouse Vastgoed vroeg Urban Synergy een ontwerp te maken voor de buitenruimte.

Categorieën:

Landschap
Klimaatadaptatie

Waar:

Rotterdam

Opdrachtgever:

Fullhouse Vastgoed

Team:

Raquel van Donselaar
Merel Gerritsen

INBO Architecten
Fagus Civiel Adviseurs

Locatiekaart

WAAROM | een buitenruimte voor een levendige gemeenschap

In de buitenruimte rondom het gebouw wordt ontmoeting tussen de verschillende gebruikers gecombineerd met het behoud van privacy. Met de functieverandering van het gebouw draagt de ontwikkeling bij aan de wens van de gemeente Rotterdam om meer daadkrachtige doelgroepen te laten instromen in de wijk.

HOE | collectief woonhof in tuindorp stijl

Rondom een centraal grasveld bevindt zich een pad met een rand van beplanting. Daarachter ligt een gedeelde stoepzone. Hieraan liggen de entrees naar de beneden- en bovenwoningen en naar de gemeenschappelijke trappenhuizen op de hoeken. In de stoepzone geeft een bestratingspatroon van hergebruikte betontegels aan waar bewoners zelf een bankje kunnen neerzetten. Het centrale veld wordt gebruikt voor ontmoeting, spelen en barbecueën. Lage heuvels met bloeiende vaste planten en heesters maken van het veld een fijne en intieme verblijfsplek. Stapelstenen muurtjes van hergebruikte betontegels met houten toplaag en geïntegreerde insectenhotels bieden een plek om uit te rusten.

HOE | private tuinen en parkeren aan de straat

Langs de private terrassen is een groenstrook met bloemrijk grasland en bomen ingepast als overgang naar het parkeren. Aan de westzijde liggen ook een kleine natuurspeelplek met klimstammen en zitstronken een een overdekte fietsenstalling.

Vergelijkbare projecten