Spring naar content

Burgemeester Hoekstrapark

1. Landcshappelijk ontwerp speeltuin Zoetermeer_beeld 1, projectenpagina

VRAAG | Herinrichting park

De speelvoorzieningen in het centrale deel van het Burgemeester Hoekstrapark zijn verouderd. De gemeente Zoetermeer heeft de ambitie om hier een centrale speel- en ontmoetingsplek te creëren welke van waarde is voor alle buurtbewoners. Een park waar speelvoorzieningen, sport en natuur met elkaar geïntegreerd worden. Gemeente Zoetermeer heeft Urban Synergy gevraagd om het Buurtpleinenspel in te zetten – om de wensen voor de centrale speel- en ontmoetingsplek inzichtelijk te maken – en deze uitkomsten te vertalen in een ontwerp.

Categorieën:

Landschap, Klimaatadaptatie, Participatie

Waar:

Zoetermeer (NL)

Opdrachtgever:

Gemeente Zoetermeer

Team:

Dirk Verhagen
Joelle Droppert
Inge Hoekstra

 

WAAROM | Speel- en ontmoetingsplek

Het Buurtpleinenspel is ingezet om tot een gedragen ontwerp voor het centrale deel van het Burgemeester Hoekstrapark te komen, waarbij de nieuwe speel- en ontmoetingsplek de andere speelplekken in de wijk goed aanvult (zowel in gebruik als beeld).

HOE | Buurtpleinenspel

Alle uitkomsten bij elkaar hebben we vertaald naar uitgangspunten voor het ontwerp. De uitgangspunten en het ontwerp zijn tijdens een tweede grote buurtbijeenkomst gepresenteerd waarbij omwonenden de mogelijkheid hadden om te reageren. Door de buurtbijeenkomsten in het park zelf en het bordspel in het aangrenzende scoutinggebouw te organiseren, was het voor omwonenden makkelijk en laagdrempelig om deel te nemen.

WAT | Speelpark voor jong en oud

De zitplekken zijn op centrale plekken gesitueerd, dichtbij de entrees waar mensen elkaar ontmoeten en met zicht op de plekken waar de kleinste kinderen spelen. Met het oog op hete zomerdagen, zijn er voldoende zitplekken in de schaduw. Deze verblijfsplekken worden verrijkt met beplanting. Verder wordt de biodiversiteit verhoogd door een verscheidenheid aan bomen te planten. Verspreid door het park zitten oranje konijnen verstopt, deze zijn een extra spelaanleiding en dragen bij aan de herkenning van het park.

IN HET KORT

  • Centrale plek in het park voor ontmoeten, ontspannen, bewegen en spelen
  • Inclusieve speelplek (geschikt voor minder validen) voor alle leeftijden
  • Verhogen van de biodiversiteit met 9 aanvullende boomsoorten
  • Buurtpleinenspel zowel gespeeld met gemeente en gebiedsexperts als met bewoners
  • 154 deelnemers aan grote buurtbijeenkomst

 

Het ontwerp Burgemeester Hoekstrapark is opgesteld door Urban Synergy.
In opdracht van Gemeente Zoetermeer.

Vergelijkbare projecten