Transformatorstation Nijmegen noord
VRAAG | Inpassingsplan 150/20kV Transformatorstation
In samenspraak met de gemeente Nijmegen hebben netbeheerder TenneT en Liander een locatie gekozen voor de ontwikkeling van een nieuw transformatorstation. De locatie, gelegen aan de Rietweg, vormt zowel de entree van Nijmegen-Noord als bedrijventerrein Park 15 en de ruimtelijke kwaliteit is daarom erg belangrijk. TenneT en Liander hebben Urban Synergy gevraagd om in samenwerking met de gemeente Nijmegen een inpassingsplan op te stellen.
Categorieën:
Stedenbouw, Landschap, Energietransitie
Waar:
Nijmegen (NL)
Opdrachtgever:
TenneT en Liander
Team:
WAAROM | Uitbreiding energienetwerk
In de directe omgeving van Nijmegen-Noord is sprake van een sterk toenemende vraag naar elektriciteit door ruimtelijke ontwikkelingen zoals woningbouw en bedrijvigheid. Daarnaast is er ook een toenemend aanbod van duurzame elektriciteit, opgewekt met zonnepanelen en windmolens.
De verwachting van regionale netbeheerder Liander is dat de elektriciteitsvraag en het aanbod van duurzame elektriciteit de komende jaren zullen blijven groeien in dit gebied. De huidige infrastructuur van Liander is daar niet op berekend. Om de regio in de toekomst van energie te kunnen blijven voorzien en opgewekte duurzame energie te kunnen benutten is de aanleg van een nieuw 150/20kV transformatorstation noodzakelijk.
HOE | Inpassingsstudie
Om de technische en ruimtelijke mogelijkheden die de locatie biedt te verkennen zijn drie modellen onderzocht. Diverse configuraties van het station zijn met een 3d model getest in nauwkeurige afstemming met de technische mogelijkheden van het station. In de modellen is gevarieerd met de opstelling van het transformatorstation en de inrichting van het perceel.
Op basis van de modellenstudie voor de opstelling en inpassing van het transformatorstation is, in overleg met de gemeente Nijmegen, de definitieve oriëntatie en positie van het station bepaald. Vanuit de juiste positie en inpassing is een beeldkwaliteitsplan opgesteld.
WAT | Energielandschap
Het plan speelt in op de visie om een duurzame stadsentree te maken waar de combinatie van bedrijven, ecologie en energievoorzieningen leidt tot een gevarieerd energielandschap. Het transformatorstation vormt een essentieel onderdeel van het energielandschap en mag daarom zichtbaar zijn. Het station bestaat uit verschillende onderdelen maar is als één geheel ontworpen. De materialen en kleurstelling van de verschillende onderdelen is op elkaar afgestemd. Het omliggende landschap vormt de basis en ondergrond van het station. Het transformatorstation wordt daar zorgvuldig op geplaatst. Het station wordt volledig omgeven met zachte landschappelijke randen. Verharding van ondergrond is alleen daar waar nodig is en zo minimaal mogelijk door waar mogelijk te werken met karresporen.
De ruimte aan de noordzijde van het station is uitgewerkt tot een groene en drassige zone met riet vegetatie, plukjes struweel, boomgroepen en solitaire bomen. De sloot ten noorden van het station wordt visueel doorgetrokken door een lagere zone met riet aan te leggen in het verlengde van de sloot.
De gebouwen worden uitgevoerd in beton maar krijgen een houten gevelbekleding om aan te sluiten bij de landschappelijke inrichting rondom het station. In de architectuur wordt gezocht naar verticaliteit aansluitend op de verticale en grijze installaties en het hekwerk.
IN HET KORT | Transformatorstation Nijmegen noord
- 150/20kV transformatorstation
- Locatie ten noorden van Oosterhout
- Onderdeel van energielandschap
- Terreininrichting met ecologische waarde en ruimte voor waterberging