Megaprojecten in revisie, Vlissingen Scheldekwartier

oplossingen voor gestrande grootschalige ontwikkelprojecten

In de serie ‘Megaprojecten in revisie’ zijn we, met de Blauwe Kamer, op zoek gegaan naar oplossingen voor gestrande grootschalige ontwikkelprojecten.  In het onderzoek spraken we met bewoners, ondernemers, ontwikkelende partijen en de gemeente. Ruimtelijk onderzoek en deze gesprekken vormen de basis voor strategieën en voorstellen voor deze gebieden. Drie locaties zijn onderzocht, het Scheldeterrein in Vlissingen, De Blauwestad in Groningen en het Waalfront in Nijmegen.

In Vlissingen is het voorstel om bewoners, ondernemers en ontwikkelaars houvast te bieden in de vorm van een goed verhaal, in plaats van een ontwikkelvisie die teveel is doordrongen van jargon van de gevestigde ontwikkelpartijen. Een tweede handreiking is het maken van een helder raamwerk doormiddel van een dynamische kaart, een kaart die duidelijk zichtbaar maakt welke partijen met een initiatief op welke plekken wel of niet aan de gang kunnen gaan.

De derde handreiking is een nieuwe vorm van financiering. Financiering is niet alleen voor de overheid een probleem maar ook voor particulieren met een initiatief en tot slot ook voor ontwikkelaars. Er worden nauwelijks hypotheken verstrekt. Daarom is het voorstel om een Scheldekwartierbank op te richten. Betrokken partijen zoals lokale bewoners, ontwikkelaars en ondernemers investeren in hypotheken van particulieren of andere initiatieven die willen bouwen op het Scheldekwartier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opdrachtgever: Blauwe Kamer
Team: Urban Synergy
Locatie: Vlissingen
Jaar: 2013