Liniekwartier Breda stempel 2

Ontwerp openbare ruimte

De BewonersBelangenCommissie (BBC) en woningcorporatie AlleeWonen zijn al enige tijd bezig om de woningen in Liniekwartier, Breda te verbeteren. Veel huurwoningen zijn verkocht als kluswoningen en een nieuwe groep bewoners is in de wijk getrokken.  Dit was aanleiding voor de gemeente om ook de buitenruimte aan te pakken. Urban Synergy is gevraagd om, in samenwerking met de bewoners, te komen tot een nieuw ontwerp voor de openbare ruimte.

In het ontwerp voor het hofje is de doorgaande weg komen te vervallen om zo ruimte te creëren voor verblijfsruimte en een speelelement. Het op maat ontworpen zitelement en de schommel vormen een centrale plek waar bewoners elkaar ontmoeten en kinderen kunnen spelen. Om de straten een groen karakter te geven zijn verschillende woningen voorzien van een geveltuintjes. In de borders komt een mix van kleurrijke vaste planten.

 

Het schetsontwerp is voorgelegd aan bewoners in een 1 op 1 schaal maquette, nagebouwd met 3 km witte tape en foamplaten. Op deze manier konden bewoners letterlijk door het ontwerp lopen, de inrichting testen en feedback geven. In het najaar van 2017 is de uitvoering van start gegaan.

Opdrachtgever: Gemeente Breda
Team: Urban Synergy
Locatie: Breda
Jaar: 2016